Ağ Yönetim Yazılımları

Ağ Yönetim Yazılımları Nedir?

Ağınız işinizin merkezinde yer alır. Bu nedenle, işletmenizin sağlıklı kalabilmesi için dijital ağlarınızı etkili bir şekilde yönetmeniz ve sürdürmeniz gerekir. Peki, ağ yönetim yazılımları nedir ve neleri kapsar? Ve belki de en önemlisi, işiniz için nasıl kullanabilirsiniz?

İşletmeler, cansız bir makineden çok daha fazlasıdır. Vücudumuz gibi, iş hayatının da tüm bileşenleri birbirine bağlıdır ve işlerin sorunsuz yürümesi için birlikte kusursuz çalışmalıdırlar.

Bir şirketin yönetimi beyinse, çalışanları kaslardır. Kaslar, kan tarafından taşınan oksijen olmadan çalışmaz. Kan, kalp ve dolaşım sistemi olmadan vücuda pompalamaz. Veriler ağınızda damarlardaki kan gibi hareket eder ve işlerini yapması gereken çalışanlara hayati bilgi sağlar. Ticari anlamda dijital ağ, kalp ve dolaşım sistemidir. Düzgün çalışan bir ağ olmadan, tüm işletme çöker. Bu yüzden ağları sağlıklı tutmak hayati önem taşır.

Kısaca ağ yönetim yazılımları, bir ağ altyapısını yönetmek, işletmek ve sürdürmek için kullanılan süreçleri, araçları ve uygulamaları ifade eder. Performans yönetimi ve hata analizi de ağ yönetimine dahildir. Basitçe ifade etmek gerekirse, ağ yönetimi ağı sağlıklı tutma sürecidir ve bu da işleri sağlıklı tutar.

 

Ağ Yönetim Yazılımları Nasıl Çalışır?

Ağ yönetim yazılımları, kullanıcıların denetleme merkezleri, sunucular, yönlendiriciler (router), anahtarlar (Switch) ve iletim hatları gibi ağ kaynaklarını izlemelerini ve kaydetmelerini sağlar. Ayrıca yazılımın performansını kontrol etmenize ve gerektiğinde yazılımı güncellemenize yardımcı olur.

Ağ yönetim yazılımları, ağ işleyiş faaliyetlerini tasarlandığı ve amaca ve hizmete uygun hale getirilmesini sağlar. Günlük aktiviteleri yakından takip etmek ve kullanıcılar sorunu bilmeden önce bile sorunları anında düzeltmek için çalışır.

Ağ yönetim yazılımları, ağ kaynaklarının zamanında düzenli olarak güncellenmesini ve onarılmasını sağlar. Ayrıca, ağ yöneticileriyle işbirliği yapmaya ve önleyici tedbirler almak için yakından iletişim kurmaya yardımcı olur. Bu, belirli bir hizmetin gereksinimlerini kolaylaştırmak için ağ kaynaklarının yapılandırılmasını sağlar.

Bir bilgisayar ağı, internetin evrimiyle karmaşıklaşıyor. Bu karmaşık ağın elle yönetilmesi oldukça zordur. Ağ yönetim yazılımları bu nedenle karmaşık bilgisayar ağlarının yönetim sistemi otomatik hale getirmek geliştirildi. Ağ aygıtları (Düğümler) hakkındaki veriler, ICMP, CDP, SNMP, vb. kullanımını kullanan ağ yönetim yazılımı tarafından toplanır. Bu veriler daha sonra sorunları etkili bir şekilde anlamalarını, tespit etmelerini ve çözmelerini sağlamak için ağ yöneticilerine iletilir. Ayrıca, sorunları otomatik olarak çözen bazı gelişmiş ağ yönetimi yazılımları da vardır. Sorunlar uyumluluk sorunları, ağ kusurları, performans sorunları vb. olabilir. Ağ yönetim yazılımları, yöneticisine ağa yeni ağ düğümleri kurma veya yapılandırma yetkisi verir. Ayrıca, yazılımı ağa bağlı mevcut aygıtlara güncellemeye veya sanal olarak yeni ağlar oluşturmaya yardımcı olur.

 

Ağ Yönetim Yazılımlarının Teknik Özellikleri Nelerdir?

Tüm sektörlerdeki BT ekipleri, ağlarını güçlendirmek için bir sisteme ihtiyaç duyarlar. Ağ yönetim yazılımları dinamik ağların düzgün bir şekilde izlenmesine ve yönetilmesine olanak sağlar.

BT ekiplerine ihtiyaç duydukları görünürlük ve kontrolü sağlamak için doğru ağ yönetim sisteminin içermesi gereken ana bileşenler şu şekildedir:

Gerçek Zamanlı Görünürlük ve Analiz

Ağ yönetim sisteminin sahip olduğu her özellik önemlidir, ancak gerçek zamanlı görünürlük ve kullanım analizlerine dayalı bilgiler toplamak ve üretmek listenin başında olabilir. Görünürlük birkaç farklı bileşenden oluşur:

  • Sinyal Kapsamı – RF sinyallerini, binaların wifi ısı eşlemesi olarak da bilinen bir planı üzerine bindirerek, kampüs veya tesisiniz boyunca erişim noktalarının nerede “kapandığını” görmenizi sağlar. Gün boyunca dalgalanma gerçek zamanlı olarak görselleştirilebilir.
  • Cihaz Bağlantıları – Son kullanıcılarınız ve cihazlarıyla ilgili veriler verir. IP adresleri, aldıkları geçerli sinyal seviyesi, istemcinin hangi AP’lere bağlı olduğu ve eriştiği kanal gibi şeyler. Bu, veriler, kablosuz bağlantının performansını ve genel sağlığını değerlendirebilmenize olanak sağlar ve gerektiğinde gerçek zamanlı olarak sorun gidermenize yardımcı olur.
  • Cihaz Konumları – Yönetim sisteminiz, eriştikleri AP’leri kullanarak son kullanıcı cihazlarınızın yerini belirleyebilmelidir, bunun çalışması için son kullanıcı cihazının AP’leri “duyması” için belirli bir mesafe içinde olması gerekir.

Gerçek zamanlı görünürlük ve analiz olmadan, hem kablosuz sisteminizin hem de desteklediği kullanıcıların performansıyla ilgili bilgi alamazsınız.

Büyüyebilme

Ağ yönetim yazılımları veya Wi-Fi yönetim sisteminiz, işletmenizin değişen bir ortama uyum sağlamasına izin vermelidir. Gelişen WLAN tasarımı, işletmeye yeni bölümlerin veya artan sayıda mobil cihazın ve bunlara eşlik eden politikaları desteklemek için yeni erişim noktalarının eklenmesine olanak sağlamalıdır.

Uyum ve Raporlama

Bugün birçok kuruluş için uyumluluk, doğru bir şekilde ele alınması gereken, kritik öneme sahip bir görevdir. Ağ yönetim yazılımları, ayrıntılı raporlama özellikleri sağlayarak bu görevi etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmede büyük rol oynar. Doğru sistem aşağıdakileri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan raporlar oluşturmanıza olanak tanır:

  • RF Sağlık
  • Farklı cihazlar için kullanım verileri ve performans verileri
  • İşlem günlükleri
  • Tarihsel raporlama
  • Proaktif Uyarılar

Performans Yönetimi (Bant Genişliği ve Sorun Giderme)

Bant genişliğini yönetmek gerçek bir maliyet tasarrufu sağlarken, Wi-Fi’nizin performansının yükselmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, kritik görev uygulamalarının ön plana çıkmasına ve rekreasyonel uygulamaların kontrol edilmesine de olanak tanır.

Dinamik bir yapıya sahip olan ağlar, her zaman ve sürekli olarak izlenmesi gerekir. Bu sebeple performans yönetimi, ağın üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadan önce sorunları hızla giderilmesini sağlar.

Çoğu durumda, ağ yönetim yazılımları sağladığı bilgiler, BT ekiplerinin gelecekteki sorunların, darboğazları ve örneğin fazladan AP’ye ihtiyaç duyabilecek alanları açığa çıkarmasını önlemesine izin verecektir.

Evrensel Uyumluluk

Bugünün ağları karmaşık bir şekilde büyüyor, ancak Wi-Fi yönetiminiz veya Ağ yönetim yazılımları karmaşıklığa katkıda bulunmamalı, karmaşıklığı kontrol etme yeteneğinizi geliştirmelidir. Altyapı bileşenleri ne kadar eski veya yeni olursa olsun, herhangi bir sorun oluşmamalıdır.

 

Ağ Yönetim Yazılımlarının Kullanım Alanı Nedir?

Bir ağ, performansını ciddi şekilde etkileyebilecek birçok hataya eğilimlidir. Bu nedenle proaktif olarak izlenebilmesi için ağ performansı sorunlarını tespit etmek ve aksaklıkları önlemek, böylece kritik uygulamaların sorunsuz çalışmasını sağlamak gerekir. Proaktif izleme, ağ sorunlarını son kullanıcı tarafından görülmeden önce teşhis etmeyi ve gidermeyi ve tehditleri etkin bir şekilde ortadan kaldırmayı içerir. Bu sebeple ticari olsun olmasın ağ performansını denetimde tutmak isteyen tüm alanlarda ağ yönetim yazılımları kullanılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş :

Buralarda Paylaş :